Lennart Nilssons hemsida

Noll % CO2

Elbilsprojekt dag för dag

2007-12-15

VW  Golf 1,4 CL -94 inköpt, körd som vanlig bruksbil under vintern och vår .  Kostnad 11000 kr.

 

2008-04-03

Beställt delar till elkonverteringen på ETP Kraftelektronik i Partille, www.etpab.se ,

Elmotor 3 fas,12 kW,  Zapi inverter, Laddare från Zivan NG3  72V/35A, 12 st batterier Dyno Deep cycle 6V/245 Ah, Spänningsomvandlare 72V-12V/350 W plus lite annat godis.

 

2008-06-15

Delar kommit från ETP i Partille.

 

2008-08-03

Börjar plocka ur motorn ur bilen.                                                                          2,0 tim

 

2008-08-04

Fortsatt skruvning i motorrummet .                                                                      2,0 tim

 

2008-08-06

Fortsatt skruvning i motorrummet .                                                                      3,0 tim

 

2008-08-07

Urlyftning av motor ur motorrum, bye bye Otto, no more gas.                                              2,0 tim

 

2008-08-08

Urplockning av vevaxel ur motor. Tanken är att använda svänghjul och koppling                2,0 tim

för konverteringen. Medbringaren som sitter på vevaxeländen är skall användas som

koppling mellan elmotor och växelåda.

 

2008-08-11

Beställde en dieselvärmare av märket Eberspräscher typ Hydronic  D3W med cirkulationspump, 2500 kr. Svenskbilåtervinning.

Mailade en Bo Andersson om ev köp av en vakuumpump för bromssystemet.

 

2008-08-12

Pratade idag med Enekullen Mek i Tvååker, om att tillverka axeltapp och adapterplåt för elmotor och växellåda.

Skall köra dit med delarna när växellåda är urplockad ur bilen.

 

2008-08-14

Plockade idag ut växellådan ur bilen. .                                                                                         2,0 tim

Dieselvärmaren har idag kommit till ICA Kvantum.

Hämtar den imorgon.

 

2008-08-18

Beställde idag en vakuumpump för bromsservot.

                  

2008-08-21

Levererade elmotor, växellåda, svänghjul och koppling till Enekullens Mek och Produktion i Tvååker. Börjar meka ev nästa vecka.

Nästa steg på bilen är urskärning för batterilåda bak i bagage.

 

2008-08-22
Monterade ner bensintank från bil samt halva avgassystemet.

 

2008-08-23
Skurit upp ett stort hål i bagage utrymme för att senare bli batteribox för 6-8 st batterier .

 

2008-08-25
Börjat med att kapa till vinkeljärn som skall vara som en ram runt hålet och för att styva upp plåtkanten runt om.

 

2008-08-27
Kapat till alla vinkeljärn för den bakre batteriboxen, nu ska allt nästas ihop och provmonteras och sedan helsvetsas. 3,0 tim

 

2008-08-29
Näst ihop alla järnbitar, tänka sig den passade precis i hålet.
Nu ska allt helsvetsas och sedan kläs med plåt invändigt. 1,5 tim

 

20080831
Svetsat alla fogar, samt börjat skära till plåtar till boxen. 3,0 tim

 

200800901-20080907
Målat stålskellet med rostskyddasfärg en gång, och sedan täckfärg en gång. Har sedan monterat in stålramen i bilen. Bultade fast den i chassiet för att ev kunna plocka ur ramen ur bilen igen, man vet aldrig.
Popnitat alla plåtar i ramen.
Lyfte för skoj skull i åtta batterier där bak, ojj va den luta bakåt. Hijackers kanske skulle vara på sin plats. 6,0 tim
Skall i vecka som kommer hjälpa till att skär till adapter plåt för montage mellan elmotor och växellåda. Ämne för axel har nu kommit och ska nu bearbetas.

 

 

2008-09-19

Nu har jag hämtat hem elmotor och växellåda från verkstaden, www.enekullen.se , han har gjort ett fantastiskt fint jobb med adapter plåt och axel. Fick göra en ny medbringare för svänghjul och kopplingskorg samt en ny splines ände som passade i elmotorn. Ett stödlager har ochså frästs in i adapterplåt för att ta upp ev axiella rörelser. Så nu återstår montering av hela paketet i motorrum. Nya damasker på inre drivaxelknutar behöver bytas innan.
Kopplade ihop hela batteripaketet härom kvällen och laddade hela rasket på inrådan av ETP AB i Partille. En viss självurladdning förekommer ju med sulfatering som följd.
3,5 kWh drog laddningen, nu var ju batterierna inte urladdade men
nästa gång de laddas får vi hoppas att bilen har kommit idrift.

 

20081008

Några veckor går så fort, mycket som ska hinnas med. Men lite tid har ändå jag hunnit lägga på elbilen. Nu är paketet med elmotor och växellåda imonterat i motorrum. Nya damasker på inre driv knutar och med nytt fett så ska väl de hålla livet ut, för bilen alltså. Fick göra ett nytt motorfäste under elmotorn och ut till motorrumsbalken. Det blev lite trångt bakom motorn och drivaxeln ut till höger framhjul.  6,0 tim

 

Nästa steg är att bygga ihop batteriramar i motorrummet. Hade från början tänkt att kunna ha fyra batterier framför elmotor och växellåda. Men där var trängre än jag trodde. Så det blir att göra tre olika ramar och placera ut dessa på lämpliga platser. Batterierna är rätt så höga så därför måste de ner i motorrummet för att huven ska gå att stänga. Men skam den som ger sig det ska gå.

 

 

Sen sist !!
20081102

Nu är äntligen utplaceringen klar för de främre batterierna. Det var lite pyssel med att få till hyllor eller ramar till batterierna att stå på. Utrymmet var som sagt lite mindre än jag trodde, eller rättare sagt batterierna var lite större än beräknat. Men nu står de där på en aluminium plåt i botten med armaflex isolering imellan. Tänkte sedan att isolera batterierna med liknande isolering runt om, alltid gör det väl något vid eventuell kyla. Sedan är en montageplåt tillskuren och placerad på lite lut ovanpå motor och växellåda, utrymmet var för smalt för att lägga ner hela härligheten. Hade nämligen tänkt att då montera laddaren ovanpå inverter och dc/dc omvandlare, men får hitta en annan placering till den. Rätt bra att ha inverter och div el prylar på sne där, service vänliheten blir ju bättre då. Ja nu börjar man ju se lite hur det kommer att se ut i motorrummet. Nästa steg blir att dra kabel till bakre batteribox för huvudspänningen. En liten fläkt som suger ut ev knallgas skall monteras in i boxen där bak, den skall gå när laddningen är igång.
I motorrummet skall allt kopplas ihop, batterier, styrning, kontaktor, reläer m.m.

Det tar väl några veckor till !!


Hallå i nyårsmörkret !

20081231

Nu har det hänt, efter att ha kämpat nu under november och december månad med kabeldragning och kopplingar så har Elbilen nu varit ute på sin första runda. Det var i förrgår kväll som jag skulle vända bilen i garaget för att lättare meka i motorrummet som jag tog en tur runt kvarteret. Vilken känsla att nästan ljudlöst susa fram och bara höra tyristorernas vinande. Sa jag en tur runt, det blev två, för de e ju så jädra roligt att provköra något som man lagt ner en del tid på (sista tiden ca 20-25 tim). Idag tisdag har bilen rullat ca 15 km. En del justering av en del parametrar skall göras framöver. Har lånat ett instrument av ETP för att ställa in och idrifttaga invertern. Sedan skall värmaren som är en Eberspräscher typ D3W monteras in med cirkulationspump och ett litet expansionskärl i serie med originalvärmepaketet. En elektriskt styrservopump skall också monteras. Det går att styra men då får man nog gå på gym upptill också för det går lite tungt att styra.
Nya stötdämare bak har monterats med extraförstärkt fjäder, det gjorde susen. Nya stötdämpare skall även monteras fram, med lite starkare fjädrar. Info om strömmar, spänningar och kWh kommer senare när jag har kört bilen lite mer.

Gott Nytt Elbils År önskar Nisse//

 

God fortsättning på det nya elbilsåret !!


Tiden går fort när man har roligt och roligt är det att bygga elbil. Sedan nyår då första provkörningen ägde rum så har bilen rullat 17,5 mil. Har kört 3,5 mil som längst i ett sträck. Verkar vara bra med kraft kvar i batterierna efter den sträckan. Upp till 6 mil ska det nog klara. Vi får väl se framöver. Om man slår ut antal körda mil med energin som åtgått (31 kWh) så blir medelenergin/mil ca 1,8 kWh. Maxström 13,7 A.
Hastigheten som högst ca 80 km/h. Då har jag programmerat invertern på maxfrekvens på 125 Hz blir ca 3600 rpm. Om den programmeras högre så
finns risk att den blir onödigt varm. Hastigheten tycker jag räcker till för körning i och runt här i stan.
För tillfället mäter jag strömmen med tångamperemeter och i 70 km/h på fyrans växel och jämn väg så blir strömmen ungefär 160 A. Ska mäta och registrera mer värde senare.
Annars är det inmontering av Eberspräschern i motorrummet som gäller, färdigställande av elektrisk inkoppling av styrservo, ska kopplas så den går på hastihetsmätarpulsen och en utgång på invertern. Nu till helgen skall framdämparna med nya starkare fjädrar från Golf Diesel (styvare än bensin versionen) monteras.
Under januari har även ett
autofill system på batterierna monterats.
Ja det var lite av vad som hänt sen sist.

20090316

Long time no see !!

Ja då har det gått en och enhalv månad sedan sist jag uppdaterade tråden, med influensa i hela familjen i början på februari och diverse annat så har det väl ändå hänt en del med bilen. Servostyrningen har kommit igång. Hittade på nätet en firma som gör och konstruerar diverse elektronik byggsatser, även färdiga lösningar,
www.jetronic.se . Jo vad jag hittade var en varv/puls räknare med extern relä styrning, färdiga varvtalsvakter kostar ju en hel förmögenhet, 4000-5000 kr. Denna gav jag ca 500 kr för. Den mäter pulserna från hastighetsmätargivaren och omvandlar den till en till-från funktion. Under 20 km/h så drar utgången och servon går igång. Vad jag märkt är att den kanske skulle gå igång redan vid 30 km/h, ska höra med jetronic om det är lätt att ändra. Ska även koppla den så att pumpen ej går om inte pedalen är påverkad.
Värmaren en Eberspächer D3W, har suttit i en VW Transporter T
5 som komplement värmare. Har kopplat den till cirkpump vidare till en liten behållare för att öka vätske mängden lite grand, sedan vidare till det det ordinarie värmepaketet inne i cupén. Den ordinarie expansionskärlet är även det kopplat till systemet. Värmaren startas genom en strömbrytare inne i bilen. Den går till ca 85 gr sedan går den ner på sparlåga tills vatten tempen sjunker till mellan 75 och 80 grader. Den ryker en hel del, ovanligt mycket, kan vara för stor inkommande bränsle mängd, kollade aldrig med skroten jag köpte den på vilken model av värmare den hade suttit på, kan vara till någon större, varje model på värmare har en specifik pumpmodell. Få väl mäta upp den för att utröna hur det ligger till. Ja de é gött me värme i kupén.
Har även satt i diodlampor i de flesta lampor på bilen, dyrt, men det drar ju mindre ström !!
Nu börjar man se slutet på konverteringen, ska fixa lite med instrumenteringen inne i bilen. Batterierna i boxen bak ska fixeras på något sätt, batterierna fram likaså. Sedan ska man väl kunna beställa besiktningstid, bilen har en fyra som slutsiffra så det blir nog rätt bra framme i april någon gång. Men
man vet aldrig !!

Ni kollar väl på
www.elfir.se för nyheter inom elbilsvärlden, även på www.evworld.se   en ny svensk version av www.evworld.com

 Med elbilshälsningar från Lennart Very Happy

20090505

Nedräkning

Oj vad tiden går fort, redan inne i maj månad och jag har inte fått besiktigat ännu !! Men nästa vecka, tisdag 12 maj då ska vi in för bedömning på AB Svensk Bilprovning. Regbesiktning alltså och vanlig besiktning. Puh svettigt värre.

Värmaren som jag skrivit om tidigare är nu fixad, har köpt en riktig dieselpump anpassad för just den typ jag har, nu går den väldigt bra och ryker ej. Men nu e de ju gött ute ! Men det kommer tider efter dessa.
Instrumenteringen inne i kupén är fastsatt i mittkonsollen ska kompletteras med någon typ av batteritank mätare senare.


Annars har karossen fått lite översyn, en gammal VW -94 har en benägenhet att få lite gevalia rosor här och där, dessa har blivit blästrade och övermålade. Får se framöver om det finns utrymme för en större lackering av åbäket.
Ska hissa upp bilen på en billyft till helgen för att kolla över den under till innan besiktning.
Var och kollade vikten hos en bekant som jobbar på Stena Metall, verkar rätt bra. Väckte stort intresse hos gubbarna, det kom en hel drös och kollade och tyckte det var dö fräckt med konverteringen.
Ja det var väl det hela för denna
gång, för övrigt händer det ju väldigt mycket på elbilsfronten just nu och det känns ju som man ligger rätt tiden med eldrift bara man blir godkänd av storebror bilprovningen.

Med elbilshälsningar Lennart
Very Happy

20090513
Hej !!
Ja då var det gjort, regbesiktning och vanlig besiktning. Det går ju aldrig riktigt som man tänkt sig. På den vanliga besiktningen blev det ombesiktning på en utsliten styrled (p-ände) de e ju en baggis att fixa. Men sen är det ju den andra ! Nä den gick inte igenom, tyvärr så lätt ska det inte vara. Ombyggnationen som sådan var det inte så mycket snack om, bara positivt som han tyckte. Jag har fått på protokollet eller det står så här: Fordonet har följande fel:
1. ÖVRIGT, Granskning av intyg. Uppfyller ej krav enl. VVFS 2008:249.
Den föreskriften säger hur
man ska fylla i besikningsprotokollet vid registreringsbesiktning. Alltså vet besiktningsmannen inte hur han ska fylla i detta. Han sa han kontaktar mig senast inom tre dagar efter han har kollat med bilprovningens egen tekniska personal. Då skulle han ge besked om vad som kommer att hända med min bil. Vi får se framöver vad dessa herrar har att säga. Tiden är för närvarande oviss. Bilen får bara köras till och från besiktning/verkstad kortaste väg !!
Det ska mycket till innan jag ger upp det ska ni veta !!

Med elbilshälsningar från Varberg, Lennart

 

20090527

Problem !! Sad

I början på förra veckan fick jag tillbaka mitt besiktningsprotokoll, det var som jag befarade, Ej godkänd !!.
1. Elsystem, intyg erfordras. Avser EMC.. kap.7 §7
2. Bromssystem, intyg erfordras. Ändrat, elektrisk vakuumpump till bromsservo. Uppfyller ej krav enl. VVFS 2003:22 kap.12 §3.

Har idag skickat iväg överklagan till transportstyrelsen. Det tar väl några veckor innan dom får tummarna ur där uppe. Det bli till att vänta.

Har läst om Lenny och hans problem, det blir nog samma visa för mig antar jag. Vägverk/tranportstyrelsen har tydligen bestämt sig att det inte ska få finnas några egenkonverterade elbilar ute på vägarna, och
ändå ska Sverige vara ett föregångsland med elbilar enligt Globaliseringsrådet som det så fint heter. Här försöker man att göra något för miljön som att konvertera fossilbilar till något så bra som elbil, men se de går inte för så kan man inte göra. Fy f..n för denna dubbelmoral som finns i detta land.

Ge inte upp !!!

Mvh Lennart

 

20090602

Hej på er !!!

I fredags hörde de faktiskt ifrån sig från transportstyrelsen, men jag var på företagsresa och hade ej möjlighet att ta emot telefonsamtalet, men de bad mig ringa tillbaka för att diskutera bromssystem och vakuum. Har igår och idag jagat personen ifråga men han har haft semester och suttit i möte så jag ska försöka imorgon igen. Skam den som ger sig. Ska bli intressant att höra vad han har på hjärtat, eller kanske det inte blir det, vi får se.

Vi får ladda vidare. Ha det !!

Mvh Lennart

 

20090713

Ja hur gick det ?

Det kan man undra. De e så här att strax efter jag överklagat hos transportstyrelsen så hörde de ju av sig därifrån. Jag fick efter någon vecka tag på den som har hand om mitt ärende. Han verka rätt resonabel för han tyckte att kan jag bara intyga att i detta fallet då bromsvakuumpumpen suger tillräckligt mycket vakuum som bromsservot behöver så ska det nog ordna sig. Fick tag på ett intyg från Volkswagen sverige på hur myckt vakuum bromsservot behöver för att fungera ordentligt. Hittade också teknisk info om pumpen. Denna information har jag skickat till transportstyrelsen. De
ville även ha intyg för de elektriska prylarna, har då försökt att skrapa ihop lite ce-certifikat på en del av delarna och skickat detta. Detta handlar ju om EMC-krav men det skulle ju egentligen inte behövas på min bil (-94 årsm) men nu har dom alla papper, så får dom göra vad dom vill med detta. Ärendet har en handläggningstid på 6-7 veckor, har nu i semester tid tappat räkningen hur lång tid det gått. Vi får väl se framöver. De har även fått byggbeskrivningen på bygget från bilprovningen.
Inget är som väntans tider. Vi får hoppas på det bästa. Bilen
har för övrigt fått körförbud eftersom det ej gjorts någon ny besiktning inom månaden.

Har för övrigt skaffat en fläkt som skall monteras bakom invertern för bättre kylning, den har förmågan bli lite varm vid längre drift, får se om det hjälper, skall tempstyras med en liten inbyggd varvtalsstyrning i fläkten. Håller även på med en liten voltmeter för 12 V batteriet för att hålla lite koll på detta.

Somriga elbilshälsningar från Lennart
Very Happyde e ju semester !!

20090916

Höst igen !!
För ett år sedan hade jag börjat riva ner Golfen och bygga upp en elbil. Bygget som sådant gick ju smärtfritt. Bilen besiktigades den 12 maj. Det gick ju som det gick. Nu är är vi inne i september och jag har faktiskt fått halva min över klagan godkänd dvs. transportstyrelsen har sedan några veckor godkänt min vakuumpump ihop med bromservot de e ju bra så långt. men sen e de me EMC:n. De vill inte ge bifall på min över klagan, har försökt resonera med dem men de vill ha ett intyg på invertern som inte jag har
just nu. Jag citerar trsp.styrelsen "Vad gäller EMC så ska alla berörda komponenter uppfylla kraven i EG-direktiv 89/336 eller 95/54". Punkt slut.
Håller på att jaga detta intyg på ETP AB och de jagar italienarna. Förhoppningsvis så ska detta dyka upp snart så byråkraterna får som dom vill.
De e lite konstigt hur de tolkar paragraferna, vissa som konverterat bilar har ju fått sina överklagande godkända på EMC.
Vi får hoppas på det bästa framöver, vi behöver ju bilen som bruksfordon nu här i höst.

Mvh Lennart i Varberg

20091023

Very HappyVery HappyJodå, nu kan man väl kalla sig elbisägare då.
Igår hände det, bilprovningen godkände bilen, inte direkt för dom hade inte riktigt reda på pappiren som jag lämnat till dem vid första besiktningen och sen hade inte ärendet återemitterats från transportstyrelsen sedan förra veckan då de godkände de sista intygen (intygen från ETP, tog lite tid tyvärr). Sen ville han ha uppgifter på ebersrächern (värmaren) och om elmotoreffekten är mätt som DIN, ja vad svarar man på det. Ringde till den lokale motorlindaren och frågade, är tydligen utgående effekt på axeln. Jag tänkte tar det aldrig slut, men nu ska det vara klart, kommer besiktningsprottokoll till veckan så
den får la stå tills dess.
Har beställt en PakTrakr från USA kommer väl snart hoppas jag och sen ska monteras. Har även köpt en temp styrd fläkt som ska monteras makom invertern, för den vill bli lite jummen ibland. Då begränsar den nämligen strömmen och därmed farten.

Ha dé gött i höstnatten önskar den glade
Very HappyVery Happyelbilsägaren Lennart

20091104

Hej !!

En fråga jag fick angående adapterplattan på forumet.
Adapterplattan blev väldigt bra, rejält tilltagen mycket proffsigt gjort.
I den sitter även ett stödlager, detta fick ju fräsas in. Det skulle även göras en axeltapp med utvändig spline som skulle passa i elmotorn. Det plockar ju till så 13000 för allt ihop, då ingick även ihopmontering av hela rasket.
Lite ekonomi:
VW Golf 1,4 -94 11000 kr
Elmotor, Inverter, Batterier, DC/DC omvandl., gaspedal,
Display, mm. 57600 kr
Mekarbete, såsom adapterplåt, ny axeltapp med fräsning
av splinesaxel samt ihop montering 13000 kr
Vakuumpump 1300 kr
Värmare och cirkulationspump 3200 kr
Styrservopump 2650 kr
Div elmaterial 4440 kr
Stötdämpare och fjädrar 5360 kr

Varvtal/pulsrelä 484 kr
Programvara för inverter
och autofill system till batterier 7960 kr
PakTrakr instrument 3000 kr
Div rör, slang, plåt, kopplingar 4000 kr
Regbesisiktning gånger två inkl vägning ca 2000 kr

Ja det var väl det hela, blir en del trots allt, men som det ser ut nu så funkar allt väldigt bra.

Mvh Lennart

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Kontakta mig:

E-post: nessesa@spray.se

Uppdaterad:

20091211